Diş çürümesi, genellikle günlük tüketmekte olduğumuz özellikle şekerli yiyeceklerden, ağız içerisinde oluşan asit sonucunda meydana gelmektedir. Özellikle yemek sonrasında doğru bir şekilde temizlenmeye dişler, diş çürüğü oluşumuna yol açabilmektedir.
Bu asit, dış yüzeyinde oluşum göstermekle birlikte minerallerin yitirilmesine sebep olmaktadır.
Belirtileri genellikle ağız içi koku, işte hassasiyet ve ağrı, kahverengi, siyah ve kimi zamanda beyaz leke oluşumu diş çürümesi in belli başlı belirtileri arasındadır. Öte yandan aşırı sıcak, soğuk ve tatlı besin tüketimi esnasında işte meydana gelen hassasiyete de diş çürümesi in belirtileri arasındadır.
Diş Çürümesi Nasıl Önlenir?
Diş çürümelerinin ve daha ilerleyen süreçlerde diş kayıplarının önüne geçmek adına, şekerli yiyecek tüketimini azaltmak, günde en az iki kez dişleri fırçalamak. Diş ipleri yardımı ile diş arasında biriken bakteriyi gidermek diş kayıplarının ve diş çürümelerinin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Kök Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki kök çürümesi, 50 yaş ve üzeri bireylerde sıklıkla görülebilmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte çekilen diş eti, diş köklerinin de etkilenmesin sebep olmakta ve kökte çürümeler oluşabilmektedir.
Kök çürümelerinde kişi diş bakımını düzenli yapsa da yapmasa da her zaman için bir ihtimalden söz etmek mümkündür. Ağız içerisinde biriken ve çoğalan bakterilerin diş köklerine ulaşması ve bu durumun geç Fark edilmesi ise diş kaybı ile sonuçlanabilmektedir.
Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen diş ağrısı, günümüzün en yaygın sağlık problemlerinden olup genellikle soğuk kompleks uygulaması ile ağrının daha az seyretmesi sağlanmaktadır. Öte yandan diş ağrısında tuzlu su ile yapılan gargaranın da diş çürüğü sebepli ağrıyı hafiflettiği görülmüştür. Bu yöntemlerin işe yaramaması durumlarında muhakkak en yakın zamanda uzman hekime görünmek ve sürecin en kısa zamanda kontrol altına alınmasını sağlamalısınız.
Diş Çürüğünde Hangi Tedavi Yöntemi Kullanılır?
Diş çürüğünde genellikle doktorların dolgu ve kanal tedavisi uyguladığını görmekteyiz. Bu tedavi yöntemlerinden hangisinin uygun olabileceği hakkında muhakkak doktorunuza danışmanız gerekecektir. Diş çürüğünün durumuna göre belirlenecek tedavi ile sonuç almanız çok daha mümkün olacaktır.
Kaynak : https://nekadarhaber.com/saglik/dis-curugunun-nedenleri-ve-belirtileri-nelerdir/1468.html