Çok sayıda ülkeye yayılan yeni koronavirüs varyantı Omicron, Türkiye'de geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 kişide Omicron varyantı görüldüğünü duyurdu.

Dünya genelinde 60’ı aşkın ülkede tespit edilen Omicron varyantı son olarak Türkiye’ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulundaki 2022 Yılı Bütçe Görüşmeleri konuşmasında Türkiye’de 6 kişide Omicron varyantı tespit edildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konu hakkında şunları söyledi:

“(Omicron varyantı) Evet bizde var. Merak etmeyin. Şu ana kadar toplam 6 vakamız tespit edildi, 1'i İstanbul'da 5'i İzmir'de olmak üzere. Bu 6 vakanın hastane ihtiyacı olmadı. Son derece belirtileri hafif, ayaktan takip edilen, herhangi bir sorunu olmayan hastalar"

Son verilere göre dünya genelinde 4 bin 37 kişide Omicron varyantı tespit edildi. 78 bin 165 vaka ise şüpheli olarak bildirildi.

Omicron varyantı nedir?
Dünya genelindeki bağışıklık oranı arttıkça Covid-19 da kendini geliştiriyor. Delta varyantının ardından şimdi de ilk Covid-19'a göre en az 50 defa mutasyon geçirdiği tahmin edilen B.1.1.529 kod adlı varyanta DSÖ tarafından Omicron adı verildi. Omicron varyantı Güney Afrika'da ortaya çıktı. İlk belirlemelere göre Delta varyantına göre daha fazla bulaşıcılığa sahip ancak Delta varyantına kıyasla daha hafif etki ediyor.

BioNTech aşısı Omicron karşısında zayıf kalıyor
Dünya genelindeki ilk çalışmalara göre Omicron’un bir kaçış varyantı olduğu ve saldırgan Spike proteinlerinin çok sayıda mutasyona uğradığı tahmin ediliyor. BioNTech, Moderna gibi mRNA aşılar, Covid-19'un yalnızca Spike proteinlerine karşı antikorlar üreterek savunma sağlıyor. Omicron'un Spike proteinleri çok defa mutasyona uğradığı için mRNA aşıların antikorları zayıf kalıyor. İnaktif aşılar ise koronavirüsün Spike proteinlerinin yanı sıra N ve M proteinlerine karşı da antikor ürettiği için daha etkili savunma sergiliyor. mRNA aşıların formülünün yenilenmesi gerekebilir.

BioNTech'ten yapılan açıklamada, laboratuvar çalışması sonuçlarına göre aşının ikinci dozunun Omicron varyantına karşı daha az etkili olduğu tespit edildi. Aşının üçüncü dozunun Omicron'u nötralize edici antikorlar sağladığının ortaya konulduğu bildirildi. Üçüncü dozun uygulanması için çağrı yapıldı. Omicron varyantına karşı yeni bir aşı gerekip gerekmediği bilinmiyor. Yeni aşı gerekirse en erken Mart 2022'de hazır olacak.

 

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/turkiye-de-6-kiside-omicron-varyanti-tespit-edildi--142527