Hedeflenen iki caminin birinde yapılan çekim görünüşte Facebook'ta yapıldı. Sosyal ağ, YouTube’da olduğu gibi görüntüleri kaldırmıştır.

 

Facebook, Yeni Zelanda'daki bir camide yapılan bir çekimi gösteren görüntüleri kaldırmak için hızla hareket etti.

Yeni Zelanda Polis Komiseri Mike Bush’a göre, Christchurch’teki iki camiye eşgüdümlü saldırıda 49 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine dört kişi gözaltında tutuluyor. Doğrulanmamış görüntülerin iddia edilen bir saldırgan tarafından Facebook'ta canlı yayınlandığı bildirildi.

Yeni Zelanda polisi Twitter'da yaptığı açıklamada, "Polis, çevrimiçi ortamda dolaşan Christchurch'teki olayla ilgili çok rahatsız edici görüntülerin bulunduğunun farkında." Dedi. "Bağlantının paylaşılmamasını şiddetle istiyoruz. Herhangi bir çekimi kaldırmak için çalışıyoruz."

Yetkililer, Cuma günü öğleden sonra yerel saatlerinde meydana gelen ateş olaylarında 49 ölü ve 20 yaralı olduğunu bildirdi. Bir şüpheli cinayetle suçlandı.

Facebook, CNET’e doğrulanmamış görüntüleri kaldırdığını ve çekimler için "övgü veya destek" gönderilerini de çektiğini söyledi.

Yeni Zelanda'daki bir Facebook temsilcisi olan Mia Garlick, "New Zealand Polisi, canlı yayının başlamasından kısa bir süre sonra bizi bir videoda uyardı ve hem atıcının Facebook hesabını hem de videoyu kaldırdık" dedi. "Suç ve atıcı veya atıcılar için herhangi bir övgü veya desteği de farkında olduğumuz anda kaldırıyoruz. Yanıtları ve soruşturmaları devam ederken Yeni Zelanda Polisi ile doğrudan çalışmaya devam edeceğiz.

“Kalplerimiz kurbanlara, ailelerine ve bu korkunç eylemden etkilenen topluma çıkıyor.”

Resmi hesabından çıkan bir tweette YouTube, görüntülerin kaldırılmasını da taahhüt etti.

"Yeni Zelanda'daki bugünün korkunç trajedisi yüzünden yüreklerimiz bozuluyor" ifadesini okudum. “Lütfen şiddetli görüntüleri kaldırmak için dikkatli bir şekilde çalıştığımızı bilin.”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern bir basın toplantısında, ateşin "Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" olduğunu söyledi.