Satya Nadella, çalışanların geri tepmesine rağmen teknolojiyi ordudan "alamayacağını" söyledi.

 

Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, bir grup çalışanı, şirketi ABD Ordusu ile bir milyon dolarlık dolarlık anlaşma HoloLens sözleşmesini atmaya çağıran açık bir mektup yayınladıktan sonra kendini savunuyor.

Nadella, CNN Business'a Pazartesi günkü röportajında, sözleşmenin yalnızca orduya gerçek dünyadaki bilgisayar görüntülerini kaplayan HoloLens kulaklıklarla tedarik etme ile ilgili olmadığını söyledi. Bunun yerine, ABD'de sorumlu bir kurumsal vatandaş olarak çerçeveledi.

Dünyanın en büyük telefon fuarı MWC Barcelona röportajında, "Demokrasilerde, zevk aldığımız özgürlükleri korumak için seçtiğimiz kurumlardan teknolojiyi alamayacağımız konusunda karar verdik." Dedi.

Çalışanlar, şirketin HoloLens 2 yeni nesil kulaklığını duyurmadan iki gün önce açık bir mektubun bir kopyasını, Cuma günü Nadella'ya gönderen 480 milyon dolarlık sözleşmeyi eleştirdiler. Grup, mektubunda "silah geliştirmek için kayıt olmadıklarını" söyledi.

Grup, “Çalışmalarımızın nasıl kullanıldığına dair bir söz istiyoruz” diye devam etti. “Savaş ve baskı için teknoloji oluşturmayı reddediyoruz.”

 

microsoft msft hololens 2 1436

 

Nadella ve çalışanları arasındaki kamuoyu tartışmaları, teknoloji şirketlerinin dünyadaki hükümetlerle nasıl çalıştığı hakkında Silikon Vadisi'nde devam eden bir bilmecenin parçası.

Örneğin, geçen yıl Google’daki çalışanlar, arama devinin askeri silahları daha verimli hale getirmek için gelişmiş yapay zeka sunma çabaları olan Proje Maven’i protesto ettiler. Ayrıca Google’ın Dragonfly olarak bilinen Çin’e yönelik arama motorunun sansürlü bir versiyonunu oluşturma çabalarını da desteklediler.

Yine geçen yıl Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, şirketten gözetim sistemini kolluk kuvvetlerine satmayı durdurmasını isteyen 150.000'den fazla imzayla Amazon'a bir dilekçe mektubu gönderdi. Ve üç yıl önce, Apple, hükümetin bir teröristin iPhone'unu hacklemesine yardım etmenin zorunlu olup olmadığı konusunda mahkemede FBI ile savaştı.

Microsoft'un davasında, Nadella, çalışanlarına HoloLens kulaklıklarını orduya satma kararı konusunda açık kalacağını söylüyor, ancak şimdiye kadar iptal etmeyeceği kesin kaldı.

CNN röportajında, "Bu karar konusunda çok şeffaftık ve [çalışanlarla] bu diyalogu sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.