Google, Pazartesi günkü Martin Luther King Jr. Günü'nü evde çalışan geç haklar liderini gösteren bir Doodle ile kutladı.

 

King, 15 Ocak 1929'da Atlanta'da doğdu ve şiddetsizlik ve sivil itaatsizlik yoluyla medeni haklar için savunuculuk yaparak öne çıktı.

Alabama kentinin toplu taşıma sisteminde ırk ayrımcılığı politikasına karşı 1955 Montgomery otobüs boykotuna liderlik etti. 1963'te, Washington'da Mart ayında ırkçılığa son verilmesi çağrısında bulunan İkonik Rüya Var konuşmasını yaptı.

Takip eden yıllarda, aktivizmi ona Nobel Barış Ödülü'nü kazandı ve Selma'nın Montgomery'deki medeni haklar yürüyüşlerini organize etmesine yardım etti. 4 Nisan 1968’de Memphis, Tennessee’deki Lorraine Motel’deki suikastçının kurşunuyla öldürüldü.

Ancak Google, 1956 Yüksek Mahkemesi'nin otobüslerde ayrılmaya karşı karar vermesine, 1964 İnsan Hakları Yasası ve 1965 Oy Hakları Yasası gibi mevzuatta devam ettiğini belirtti. Başkan Ronald Reagan, 1983’te ABD federal bayramı olarak Martin Luther King Jr. Day’i kanunla imzaladı ve her yıl Ocak ayının üçüncü pazartesi günü gözlendi.

googleburn

“Hayatın en ısrarcı ve acil sorusu 'Diğerleri için ne yapıyorsun?' King, 1957'de Montgomery'de bir izleyiciye söyledi.

Pazartesi günkü Doodle, King'i “zaten çok aşina olduğumuz olaylarda çalışmak, yazmak ve hazırlamak için” tasvir etmek isteyen Brooklyn merkezli sanatçı Xia Gordon tarafından yapıldı.

Bu, Google Doodle’ın King’e ilk kez haraç ödemesi değil. Geçen yıl yaptığı konuşmalardan birini dinleyen bir kalabalığın arasından bir kızı resmetti. Geçen yıl barışçıl bir görüntünün ardından, 2015 yılında Selma yürüyüşüne katılan King'in imajını sundu. 2013 yılında bir Doodle, Bir Rüya Konuşmamın 50. yıldönümünü kutladı.