Çok amaçlı konektör daha güçlü ve (sonunda) daha az kafa karıştırıcı olacaktır.

 

USB, farenizi veya yazıcınızı PC'nize takmak için daha iyi bir bağlantı noktası olarak ortaya çıktığından beri uzun bir yol kat etti. Ve teknolojinin en son sürümü olan USB 4 ile ürünlerin piyasaya sürülmesiyle gelecek yıl daha da büyük bir adım atacak.

Bu hafta açıklanan USB 4, saniyede 40 gigabite veri aktarımı sunacak ve bugünün USB 3.2 hızını iki katına çıkaracak. Üstelik, başka gelişmeler de var; çünkü USB, Intel'in özgürce paylaşmaya karar verdiği rekabetçi bir premium format olan Thunderbolt'ın teknolojisini yutuyor.

Technalysis Research'ün analisti Bob O'Donnell, “Her şeyle çalışan bir bağlayıcı alıyoruz, Thunderbolt'un asla kaçamadığı birinci sınıf niş,“ yüksek kaliteli performans sunuyor ve sadece yüksek kaliteli sistemlerde çalışmıyor ”dedi. “Sonunda, hayat herkes için çok daha kolaylaşacak.”

USB'nin tam olarak ne olduğu ve ne olmadığı konusunda birçok ayrıntı, nüans ve hatta kafa karışıklığı var. Biraz ışık tutalım.

USB 4'ten ne tür bir hız artışı elde edeceğiz?
Bugünün cihazları genellikle USB 3 hıza sahip: 5Gbps, 10Gbps ve en yeni, 20Gbps. USB 4, 40 Gbps'ye ulaşacak. Harici bir sabit sürücüde depolanan video düzenleme veya birkaç 4K monitör kullanma gibi veri ağırlıklı işler için kullanışlıdır. USB 4, monitörlere, sürücülere, ağ kablolarına ve diğer cihazlara bağlanmak için dizüstü bilgisayarınızda tek bir bağlantı noktası kullanan bağlantı istasyonlarını da iyileştirmelidir.

Fakat her cihaz maksimum 40Gbps'ye çarpmayacak. Örneğin, telefonlar, yalnızca birden fazla monitöre ve diğer cihazlara takmadığınız için genellikle daha düşük hızları destekleyebilir.

Ama hızdan daha fazlası var mı?
Evet. USB 4'ün içereceği Thunderbolt teknolojisi, harici monitörleri veya TV'leri çalıştırmak için gereken videonun yanı sıra harici sürücüler, flash kart okuyucular ve diğer aygıtlarla değiştirilen verileri de karıştırmaya yardımcı olur. USB Uygulayıcılar Forum Başkanı - USB-IF - teknolojiyi yöneten Brad Saunders, “Artık aynı anda çalışan birden fazla ekrana ve aynı anda birden fazla veri uygulamasına sahip olabiliriz” dedi.

Ek olarak, USB 4, Thunderbolt'ta olduğu gibi, harici grafik kartlarını dizüstü bilgisayarınıza takmanıza izin verecek kadar güçlü olacaktır. Dizüstü bilgisayar grafik çiplerinin sağlayabildiğinden daha fazla grafik gücü isteyen oyuncular, video editörleri ve fotoğrafçılar için faydalıdır.

USB 4 ne zaman gelecek?
Grup, USB-IF'ye katılan şirketlerin 2019 ortasındaki USB 4 mühendislik ayrıntılarını yayınlamayı beklediklerini belirtti. İlk USB 4 cihazlarının gelmesi 12 ila 18 ay sürecek. Bu takvim matematiği 2020'nin ikinci yarısı anlamına geliyor.

USB'nin ne olduğunu bildiğimi düşündüm - çevre birimlerini dizüstü bilgisayarıma bağlamanın ve telefonumu şarj etmenin bir yolu. Ama kafa karışıklığı olduğunu söyledin. Bu ne?
Bu, ama dahası, çünkü USB'nin farklı yönleri var.

Bugün USB 3.2 ve yarın USB 4 cihazların kendilerini nasıl tanımladıklarını ve birbirlerine sinyal gönderdiklerini - “Merhaba, ben harici bir sabit sürücüyüm ve 10Gbps'de veri alışverişinde bulunabilirim” eşdeğeridir.

usb4 1Ama bilmen gereken iki ayrı standart var. Birincisi, dizüstü bilgisayarlardaki eski stil USB-A bağlantı noktalarından ve eski Android telefonlarda yaygın olan USB Micro-B'den daha kullanışlı, çok yönlü ve güçlü olan yeni fiziksel konektörü tanımlayan USB-C'dir. USB-C daha ağır elektrik yükleri taşıyabilir ve aynı konektörü dizüstü bilgisayarlara, telefonlara ve 2018'den kalma yüksek kaliteli Apple iPad'lere getirir.

Daha sonra, aygıtların elektrik gücü gönderip almalarını yöneten USB Güç Teslimatı var. Örneğin, yüksek kaliteli bir dizüstü bilgisayar, bir USB pil takımına USB PD'nin maksimum 100 watt güç seviyesini kullanabileceğini söyleyebilir. Ya da birbirine bağlı bir telefon ve tablet, tabletin telefonu şarj etmesi gerektiğini anlamak için birbirleriyle görüşebilir. USB, USB-C ve USB PD teknolojinin geleceğidir.

USB 4 bu USB-C ve USB PD karmaşasını düzenler mi?
Önemli ölçüde. Saunders, bütün USB 4 bağlantılarının USB-C konektörlerini gerektireceğini ve USB PD'yi destekleyeceğini belirtti. Eski cihazlar piyasada kalacaktır, ancak USB 4 jenerasyonu, eşyaların birbirleriyle iyi geçineceğinden emin olmak için ürün kutularının ayrıntılı bir şekilde incelenmesini gerektirmemelidir.

USB ve Thunderbolt nasıl geçinecek? Thunderbolt sürücümü dizüstü bilgisayarımın USB 4 bağlantı noktasına takabilir miyim?
USB 4, yerleşik Thunderbolt 3'ün bir sürümünü alıyor ve donanım üreticileri bunu desteklemeyi seçebilir. Saunders, USB ticaret grubu aracılığıyla çalıştığını bile sertifikalandırabileceklerini söyledi. Bu Thunderbolt grubuna fazladan bir adım atmak zorunda kalmayacakları anlamına geliyor. (Thunderbolt, Thunderbolt 3 nesli ile USB-C konektörünü benimsedi, bu nedenle fiziksel bağlantı sorunu zaten çözüldü.)

Ancak, USB 4 kullanan cihaz üreticilerinin Thunderbolt'ı desteklemesi gerekmez. Bu nedenle, bugünün Thunderbolt cihazlarını kullanmak sizin için önemliyse, bir sonraki PC'nizdeki iyi baskıyı kontrol edin. İyi haber şu ki, bu yıldan itibaren Intel'in yeni Ice Lake nesil cipsleri doğrudan Thunderbolt 3'ü destekleyecek, bu yüzden muhtemelen daha fazla dizüstü bilgisayarın Thunderbolt kullanması mümkün olacak.

İlk Thunderbolt kabloları, yerleşik çiplere ihtiyaç duyan pahalı "aktif" ürünlerdi. USB 4 aynı olacak mı?
Hayır. Saunders'a göre, çoğu USB 4 kablosu yaklaşık 0,8 metreye (2,5 fit'in biraz üzerinde) kadar daha ucuz pasif kablolar olacaktır. Aktif kablolar, daha uzun bir şeye ihtiyaç duyan insanlar için bir seçenek olacaktır.

Thunderbolt'un geleceği nedir?
Bu belli değil. Intel, Thunderbolt markasını bekliyor ve sertifikasyon süreçleri devam edecek. Şirket, işlerinde daha hızlı veya daha yetenekli bir sürümün olup olmadığı hakkında yorum yapmadı.

Fakat daha güçlü bir Thunderbolt bile beklentilerini önemli ölçüde geliştirmeyebilir. USB yıllardır Thunderbolt'un gücüne yetişiyor ve USB 4 en yetenekli sürüm olacak. USB 4'ün üstündeki baş ve omuzların üzerinde durmak, Thunderbolt'un yalnızca pazarın en yüksek noktasına, muhtemelen nispeten dar bir nişe hitap edebilecek daha gelişmiş bir versiyonunu oluşturmak anlamına gelir.

Öte yandan, USB 4'ün piyasada gerçekleşmesi için iki yıla yakın bir süre beklerken Thunderbolt hız kazandırabilir. Bu süre zarfında Thunderbolt, Intel çiplerine yerleşik başka bir özellik haline gelecektir, bu da bilgisayar üreticilerinin temelde ücretsiz kullanmaları anlamına gelir. USB 4'ün Thunderbolt 3 teknolojisini absorbe ettiğini bilen çevre birimleri üreticileri Thunderbolt'a ısınabilir ve bu da piyasada daha az görülen bir durumdur.

Intel yaptığı açıklamada, "Bugünün duyurusu ile birlikte işlemci entegrasyonunun Thunderbolt’un yaygın olarak kabul edilmesini sağlaması bekleniyor." Dedi. "Thunderbolt geliştiricileri, ürün yetenekleri, kullanım kolaylığı ve Thunderbolt kalitesinin yüksek çubuğunun müşterileri ve işletmeleri için iyi olduğunu sürekli olarak belirtti."

Daha önce USB 3.1 Gen 2 adı verilen 10 Gb / sn teknolojisi şimdi USB 3.2 Gen 2'dir. USB 4 nesli ile daha anlaşılır isimler elde edecek miyiz?
Henüz belli değil. USB-IF, tüketici odaklı olan markasını kullanmayı tercih eder - yukarıdaki durumda USB SuperSpeed ​​10 Gbps. Ancak gerçek şu ki, birçok ürün mühendislik spesifikasyonuyla etiketlendi.

USB-IF işleri temizlemeye çalışıyor. Forumun başkanı Jeff Ravencraft, “Markalaşmayı basitleştirmeye çalışıyoruz” dedi. “Hepimiz bir tüketiciye özelliklerin ve avantajların herhangi bir üründe ne olduğunu söylemeye çalışmakla mücadele ediyoruz.”

Tüm bu etiketler için endişeleniyorsanız, azınlıktasınız.

Ravencraft, "Çoklu odak grup çalışmaları yaptık." Dedi. “Genel tüketici, bu revizyon seviyeleri ve özellikleri hakkında hiçbir fikre sahip değil. Buna aldırmıyorlar.”